دسترسی سریع
در این مقاله به بررسی مهمترین نکات و مواردی که برای فعالیت در بازارهای مالی نیاز دارید میپردازیم.
بیشتر افراد روزانه با مطالب زیادی در مورد امور اقتصادی کشور از طریق رسانه ها برخورد میکنند. مطالبی چون تورم، اقتصاد رکود تورمی رکود اقتصادی و غیره از مواردی هستند که به احتمال زیاد به گوشتان خورده است.گاهی شاید فکر کنید که برای کسب سود در بازارهای مالی واقعا به دانستن این همه اطلاعات نیاز باشد. همچنین طبق مطالعات صورت گرفته بسیاری از افراد فکر میکنند برای کسب سود در بازارهای مالی نیاز به دانستن خبر از آینده و تحلیل همه جانبه اقتصادی و سیاسی دارند. خبر خوبی که باید بدانید این است که شما برای کسب سود در بازارهای مالی واقعا نیاز به دانستن این موارد ندارید. شاید بتوان گفت که درصد مهمی از موفقیت در بازارهای مالی مربوط به روانشناسی بازار و قانون احتمالات بوده و درصدی نیز وجود دارد که شما با ان استراتژی معاملاتی (لبه معاملاتی) خود را تعیین میکنید. شما برای اینکه استراتژی قوی داشته باشید جهت کسب سود در بازارهای مالی نیاز به دانستن مقداری از مفاهیم اقتصادی و تحلیل بازار دارید. ولی دامی که اکثر افراد به وسیله ی آن وارد چرخه ضرر در بازار میشوند بحث دانش و اطلاعات نیست. امروزه منابعی که دانش و اگاهی و اموزشهای مالی منتشر میکنند به قدر کافی وجود دارند و چیزیکه بعنوان عامل اصلی عدم کسب نتایج خوب مالی افراد میشود بحث مدیریت رفتار و پایبندی به استراتژی های شخصی خود است که در مقاله مدیریت رفتار در معاملات نکات ارزشمند این قسمت به شما گفته شد که پیشنهاد میکنیم حتما به این مقاله مراجعه کنید. اقتصاد کشور و بازار بورس و سهام مانند دو روی یک سکه هستند. هر اتفاقی که بر روی یکی از این دو بیفتد تاثیر مستقیم روی بازار دیگری دارد. در ادامه به مهمترین نکاتی که برای کسب سود نیاز دارید میپردازیم.
مدیریت سرمایه و معاملات خود
حدود 70 تا 85 درصد معامله گران در بازارهای مالی چون این قسمت را جدی نمیگیرند بخش عمده ای از سرمایه خود را از دست میدهند. رعایت کردن تکنیک های مدیریت سرمایه مانند تکنیک ریسک به ریوارد و غیره میتواند به کنترل شما در معاملات و حفظ پولتان کمک بسیار زیادی بکند.
عرضه و تقاضا
عرضه و تقاضا یعنی افراد چقدر میخواهند بفروشند و چه افرادی به چه قیمتی خواهان خرید آن سهم هستند. و هر چه این عرضه و تقاضا با قدرت بیشتری همراه باشد آن سهم از نقدینگی خوبی قطعا برخوردار خواهد بود. یعنی به زبان ساده شما حاضر به خرید سهمی نیستید که قدرت نقد شوندگی یا ارزش بازار پایینی داشته باشد چون ممکن است در این صورت ریسک زیادی را وارد سرمایه گذاری خود کنید. یا به زبان دیگر شما سهام شرکتی را میخرید که در اکثر مواقع تقاضای خوبی برای خرید سهم آن شرکت در بازار وجود داشته باشد.
به عنوان مثال فرض کنید اگر اخبار و اطلاعات نشان دهد که برای مثال صنعت خودروسازی در سال آینده با رکود بیسابقه روبرو خواهد شد و تولیدات شرکتهای این صنعت بهشدت کاهش مییابد، آیا شما حاضر به خرید سهام شرکتی میشوید که لاستیک خودرو تولید میکند؟ شما باید همیشه نگاهی به آنسوی اخبار و پیامدهای حاصل از آن داشته باشید.
یعنی باید در پی هر خبر به دنبال علت آن باشید و عواملی که تحت تأثیر این خبر قرار میگیرند و تاثیرات اخبار بر صنایع را بررسی کنید.. بعنوان یک مثال دیگر بالا بردن نرخ خوراک برای شرکت های پتروشیمی و پالایشی میتواند یک خبر بود باشد. چرا که باعث میشود از سود سازی خالص شرکت کم شود (درامد شرکت) و این سود وارد قسمت هزینههای این شرکت ها بشود که در نهایت این خبر خوبی برای سهامداران این شرکت ها نمیتواند باشد. پس در پ هر خبر تحلیل کنید که اثرات این خبر چه میتواند باشد؟ در نیمه اول یا نیمه دوم سال چه اتفاقی برای صنعت مرتبط با آن خبر خواهد افتاد؟
دیگر موارد تاثیر گذار بر قیمت سهام شرکتها
۱. اخبار مثبت از وضعیت یک شرکت
مثلا افزایش قیمت جهانی دلار یا قیمت جهانی نفت میتواند برای شرکت های صادرات محور یا شرکتهای پالایشگاهی خبر خوبی باشد و باعث رشد سهام این شرکت ها بشود.
۲. اخبار مرتبط با یک صنعت
به عنوان مثال منع کردن واردات خودروهای خارجی توسط دولت و نیاز و تقاضای داخلی کشور به تهیه خودرو موجب فروش بیشتر خودروهای شرکت های داخلی مانند ایران خودر و سایپا میگردد که این موضوع در صورتهای مالی شرکت نیز منعکس میشود و میتواند با سود سازی بیشتر صنعت خودرو همراه شود.
۳. اخبار مرتبط با تقاضای مشتریان یک صنعت
مثلا فرض کنید چند سال یکبار که تقاضا برای خرید مسکن بالا میرود اینکار موجب رونق کار شرکت ها و پیمانکاران بزرگ ساختمانی شده و در نهایت این تقاضای بازار و مشتریان باعث رونق صنایع وابسته به صنعت ساختمان همچون صنایع کاشی و صنایع سیمانی و سهام انها بشود.
۴. اخبار سیاسی، اقتصادی و اقدامات دولت
دولت هر ساله برای تامین بودجه خود و بالا بردن درامد خود نیاز به نقشه کشی برای صنایع مختلف دارد. مانند نرخ بهره مالکانه برای صنایع معدنی یا نرخ خوراک شرکت های پتروشیمی. بجز این موارد دولت براحتی میتواند از طریق ابزار نرخ بهره که رقیب اصلی بازار سرمایه میباشد براحتی باعث قرمز یا سبز شدن بازار سرمایه شود. یا اینکه دولت از طریق بانک مرکزی و صرافی ملی ایران با تعیین نرخ برای دلار براحتی میتواند روی رفتار بخش عمده ایی از بازار سرمایه اثر بگذارد. پس با ابزارهای که دولت در اختیار دارد بعنوان یک عامل قلدر و قدرتمند میتواند بر تمام جنبه های بازارهای مالی اثر بگذارد.
۵. عامل تورم
تورم نیز یکی از فاکتورهای بنیادی است که بر بازار سرمایه اثر میگذارد. ما همواره در فضای اقتصادی تورمی به سر میبریم . شرکتهای تولیدی که نرخهای خرید و فروششان به ارز ارتباطی ندارد، بسیار تحت تاثیر تورم هستند. این شرکتها معمولا در دورههای زمانی چند ماهه، افزایش نرخ دریافت میکنند تا بتوانند با وجود رشد هزینهها تحت تاثیر تورم، روند سودآوری خود را حفظ کنند. چون هزینه مواد اولیه که میگیرند ثابت نمیماند و بهای تمام شده کالا و خدمات انها دایما در حال افزایش قیمت با شیبهای متفاوت میباشد.بسیاری از این شرکتها در بازار سرمایه حضور دارند و میتوان در دوران تورمی با خرید سهام آنها، ارزش سرمایه خود را از اثرات مخرب تورم حفظ کرد.
نکات انتهایی
- همیشه قبل از سرمایه گذاری به حفظ همین سرمایه ای که دارید نیز فکر بکنید. زیر سرمایه گذاری بدون فکر برابراست با به خطر افتادن مستقیم پول شما
- هیچوقت با 100 سرمایه و دارایی خود وارد بازارهای مالی نشوید و همیشه سبدی از سرمایه گذارهای مختلف را در پرتفوی شخصی خود داشته باشید.
- به دنبال خرید سهم بر اساس حرف دیگران نباشید. زیرا ممکن است اهداف خاصی پشت این سیگنال کردن ها باشد که شما از آن بی خبر هستید. یا دلیل دیگر آنکه فردی که سهمی را به شما معرفی میکنید شاید مدتها قبل در قیمت بسیار پایینتری سهم را خریده باشد و وقتی که شما به سهم قصد ورود داشته باشید آن سهم بخواهد وارد فاز نزولی شود و یا اینکه نقطه خروج خود را به شما نگوید آن شخص و باعث شود شما متحمل ضرر مالی شوید.
- هیچوقت با پول قرض و وام وارد بازارهای مالی نشوید.
- همیشه مقداری پول نقد برای شکار فرصتهای عالی داشته باشید و مدیریت سرمایه را رعایت کنید.
منبع:
سایت اول بورس