گزارش هیئت مدیره چیست؟ و چه کاربردی دارد؟

گزارش هیئت مدیره

 مدیران شرکت‌ها وظیفه دارند در دوره‌های زمانی معین گزارشی از فعالیت‌های شرکت را در سامانه کامل اطلاعات ناشران بورسی (codal.ir) ثبت و منتشر نمایند. درواقع شفافیت در راندمان شرکت‌ها و گزارش‌ دادن مرتب مدیران آن‌ها یکی از مشخصه‌های مثبت شرکت‌های بورسی است. درصورتیکه می‌خواهید اطلاعات بیشتری درمورد وضعیت شرکت داشته باشید، مطالعه گزارش عملکرد هیئت مدیره می‌تواند کارآمد باشد. در ادامه‌ی این مقاله به تشریح گزارش فعالیت هیئت مدیره و کاربرد آن می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

 

تشریح گزارش هیئت مدیره

گزارشی است که در پایان سال مالی و هم‌زمان با انتشار صورت های مالی حسا‌برسی شده ۱۲ ماهه، در سامانه codal.ir منتشر می‌شود. این گزارش در نزد اهالی بازار سرمایه از مقام مهمی برخوردار است. چراکه این گزارش شامل  موارد حساس و مهمی همچون معرفی اعضای هیئت مدیره، فرصت‌ها و تهدیدات، وضعیت عمومی شرکت توسط نمایش نسبت‌های مالی اصلی شرکت، گزارش فعالیت‌های در دست اجرا، گزارش برنامه‌های آینده شرکت، دورنمای صنعتی که شرکت در آن فعالیت می‌کند، جایگاه شرکت در صنعت در داخل و خارج کشور، وضعیت درآمدی و هزینه شرکت، نمایش مهم‌ترین اطلاعات درآمدی و هزینه‌ای همچون روش درآمد و بهای پایان یافته شرکت در طول سالیان اخیر می‌باشد.

 

 

گزارش هیئت مدیره

 

اعضای هیئت مدیره

جمعی از سهامداران برجسته که اداره و مدیریت شرکت را برعهده دارند اعضای هیئت مدیره و یا مدیران شرکت نام دارند. آشکار است که این مدیران نقش تعیین‌کننده‌ای در روند شرکت‌ها دارند، بنابراین سهامداران توجه به خصوصی به گزینش اعضای هیئت مدیره می‌کنند.

 

اعضای هیئت مدیره

صورت‌های مالی شرکت

معمولاً قسمتی از گزارش فعالیت هیئت مدیره شرکت‌ها به نمایش صورت‌های مالی بنیادی شرکت تعلق می‌گیرد. این اسناد حاوی صورت‌های سود و زیان، فاکتور ترازنامه، فاکتور جریان وجوه نقد و یادداشت‌های توضیحی است.

مطالب مهم دیگر
درک روانشناسی و رفتار بازار

ترازنامه دربرگیرنده گزارشی از دارایی‌ها، بدهی‌ها و حقوق سهامداران در پایان سال مالی است و فاکتور سود و ضرر فعالیت شرکت از نظر درآمد و هزینه‌ها در طول 12 ماه سال را نمایش می‌دهد.

فاکتور جریان وجوه نقد سندی است که نشان می‌دهد آیا شرکت در دوره پایانی سال مالی شاهد ورود یا کاهش وجه نقد به حساب خود بوده است یا خیر.

قسمت مهمی از فاکتورهای مالی در گزارش هیئت مدیره یادداشت‌های توضیحی است که شامل موارد زیر است:

  • _ توضیحات بیشتر در ارتباط با نمونه‌های معرفی شده در فاکتورهای مالی بنیادی
  • _ جزئیات مربوط به نمونه‌های شناسایی نشده در فاکتورهای مالی بنیادی
  • _ معاملات با افراد و شرکت های مرتبط و غیر مرتبط و اتفاقات دیگری که پس از تاریخ عملکرد روی داده است.
  • _ تاریخچه عملکردهای واحد تجاری
  • _ گزارش اصلی‌ترین روندهای حسابداری
  • _ روش تهیه فاکتورهای مالی

صورت‌های مالی شرکت

 

روش ارائه اطلاعات مربوط به فعالیت مالی در گزارش هیئت مدیره

یکی از مسائل بسیار مهم، میزان تغییرات نمونه‌های موجود در صورت‌های مالی است. به همین علت صورت‌های مالی در گزارش هیئت مدیره به‌صورت مقایسه‌ای منتشر شده و شرکت‌ها با مقایسه سال مالی جاری و سال مالی پیشین صورت‌های مالی خود را تهیه می‌کنند.

 

گزارش عملکردهای کنونی و آینده شرکت در گزارش هیئت مدیره

شرکت‌ها قسمتی از گزارش عملکرد خود را به معرفی و توصیف طرح‌های در دست اجرا و پیش‌روی خود تعلق می‌دهند. مدیران اجرایی شرکت‌ها جزئیات مربوط به اقدامات تمام شده نظیر تعمیرات بنیادی انجام شده و طرح‌های آینده مثل پروژه‌های عمرانی یا ضمانت‌های مالی و عملیاتی انجام شده را تهیه کرده و به گزارش هیئت مدیره می‌افزایند.

 

 

تحلیل کردن ریسک‌های پیش‌روی شرکت

هر شرکتی با توجه به زمینه فعالیت خود و وضعیت اقتصادی کشور ممکن است با ریسک‌های خاصی مواجه باشد. نرخ سود بانک مرکزی، یکی از ریسک‌هایی است که همچنان شرکت‌ها را تهدید می‌کند. در این میان برخی از شرکت‌ها که هیچگونه وامی از بانک‌ها وصول نکرده‌اند ممکن است از این ریسک دور باشند.

مطالب مهم دیگر
انواع ریسک و تاثیر آن در بازار

 

تحلیل ریسک شرکت

شرح موقعیت شرکت در صنعت

شرکت‌های مختلف بورسی در زمینه‌های متعددی فعالیت می‌نمایند و باید با شرکت‌های داخلی و بعضاً خارجی، در صنعت خود به‌صورت طبیعی رقابت کنند.  بنابراین وضعیت رقابتی شرکت و جایگاه آن در صنعت بزرگ‌تر از لحاظ تولیدوفروش و درآمدزایی یکی از دغدغه‌های سهامداران است.

قسمتی از گزارش عملکرد هیئت مدیره به شرح وضعیت شرکت و موقعیت رقابتی آن اختصاص یافته است. اطلاعات مربوط به حوزه فعالیت شرکت، جایگاه شرکت در بین رقبا، و میزان رشد فروش صنعت در مقایسه با سال گذشته، در گزارش عملکرد هیئت مدیره درج می‌شود.

 

 

کاربرد گزارش عملکرد هیئت مدیره

سرمایه‌گذاران از اطلاعات موجود در صورت‌های مالی بنیادی به‌منظور تحلیل وضعیت شرکت از لحاظ بنیادی استفاده می‌کنند. طبق آمار ارائه شده در صورت‌های مالی می‌توان به وضعیت بدهی‌ها، درآمدها و هزینه‌های شرکت پی‌برد. همچنین میزان سودآوری آن را با سایر شرکت‌ها، علی‌الخصوص رقبا، مقایسه نمود. گاها وقتی اطلاعات ارائه شده در فاکتورهای مالی یا گزارش‌های حسابداری ناقص باشد، می‌توان به گزارش عملکرد هیئت مدیره مراجعه نمود. گزارش عملکرد هیئت مدیره، در حقیقت یک گزارش کاملا جامع از فعالیت‌های شرکت و  کامل کننده سایر گزارش‌ها است.

 

گزارش هیئت مدیره

 

جمع بندی

گزارش فعالیت هیئت مدیره، یکی از گزارش‌های مهمی است که شرکت‌ها در پایان سال مالی و پیش از تشکیل مجمع عمومی عادی سالیانه همراه با صورت‌های مالی سالانه حسابرسی شده در سامانه کدال منتشر می‌کنند. با توجه به اینکه این گزارش از نظر حجم، دارای مطالب جامع بسیاری است؛ در صورتیکه قصد سرمایه‌گذاری بلندمدت در یک شرکت را دارید، توصیه می‌کنیم که حداقل یک بار این گزارش را مطالعه کنید. در نهایت از اینکه تا انتهای این مقاله ما را همراهی کردید از شما عزیزان سپاس‌گزاریم.

منبع : اول بورس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *