دسترسی سریع
در این مقاله قصد داریم به بررسی مفهوم ریسک و مهمترین ریسک های موجود در بازار بپردازیم. ریسک یکی از نکات مهمی است که درست عمل کردن به آن باعث موفق در کلیه بازارها از جمله بازارهای مالی از جمله بورس و ارز دیجیتال میشود. ریسک به معنای صرفا خطر نیست ولی ریسک کردن بدون آگاهی و دانش مصداق خطر کردن در بازار می باشد. در هر بازار مالی با هر دانش تخصصی که باشید در نهایت ریسک وجود دارد. ولی هر چه دانش و تخصص شما بیشتر میشود این بزرگی و ابهت غول ریسک برای شما کمتر میشود و میتوانید در بسیاری از موارد ریسک را در کنترل خود قرار دهید. و نکته دیگه اینه که شما با ریسک کردن در نهایت تجربهها و استراتژی های با ارزش مربوط به تیپ شخصیتی خود را بدست میاورید که در طولانی مدت این است که برایتان سود آوری میکند.
انواع ریسک
در کلیه بازارها از جمله بازار بورس و رمز ارزها ریسک های مختلی وجود دارد که از این میان دو دسته کلی وجود دارد و ما بقی مستقیم یا غیر مستقیم به نحوی در ارتباط با یکی از این دو دسته میباشند.
۱. ریسک سیستماتیک یا ریسک دور از انتظار و غیر منتظره
این ریسک ها ریسکهای مربوط به کل بازار میباشند نه یک صنعت خاص و به هیچ عنوان قابل پیشبینی نیستند. تورم، نرخ بهره، قیمت ارز، تحریم های سیاسی و اقتصادی مثل برجام و غیره جز این دسته از ریسک میباشند.
راه کار مقابله با این مدل از ریسک استفاده از استراتژی تخصیص دارایی می باشد. یعنی شما بخشی از سرمایه خود را در طلا، بخشی در زمین و مسکن، بخشی در ارز یا ارزهای دیجیتال و بخشی در اوراق با درآمد ثابت باشد که در صورت وقوع مشکلی نابهنگام در یک بازار در بخشهای دیگر بازار بتوانید سود کنید و بخش دیگر سرمایه شما از ریسک بخش تهدید شده در امان باشد.
۲. ریسک غیر سیستماتیک یا ریسک قابل کنترل و حذف شدن
این ریسک مربوط به اخبار یک سهم یا صنعت خاص است و میتوان آنرا حذف یا کم کرد و از آسیب آن در امان ماند. این ریسک ها با متنوع سازی و تشکیل سبد سرمایهگذاری قابل کنترل میباشند. مثال تغییر ناگهانی قیمت نفت یا گاز یا متانول میتواند بر صنایع پالایشی و پتروشیمی تاثیر گذار باشد و با مطلع شدن از مثلا افت قیمت متانول شما میتوانید برای مدت کوتاهی از سهام پتروشیمیهای متانولی خارج شده و در شرایط بهتر مجدد ورود بزنید.
دیگر ریسک ها
ریسک کشوری (Country risk)
وقتی پیش می اید این ریسک که کشور دیگر قادر به انجام تعهداتش نباشد.
ریسک مالی (Financial Risk)
اگر در صورتهای مالی شرکت دیدین که شرکت مبلغ بالایی تسهیلات و هزینه های مالی داره این ریسک مالی سهم اون شرکتو برای ما بالا میبره. هر چقدر که این تعهدات و به طور کلی تعهدات مالی یک شرکت بیشتر باشد، ریسک مالی اون شرکت نیز بیشتر میشود.
ریسک نرخ بهره (Interest Rate Risk)
مربوط به سود ثابتی است که بانک ها، صندوق های مالی و یا دولت برای حساب ها و اوراق با درامد ثابت خود در نظر میگیرند که اگر از حدی بالاتر رود بعنوان یک رقیب و تهدید جدی برای بازار سرمایه تلقی میشود.
ریسک تورم (Inflation Risk)
به بیان ساده این ریسک میگه اگه مثلا نرخ تورم کشور طی یک سال 30 درصد باشد و بازدهی که شما از سرمایه گذاری خود میگیرید کمتر از این میزان باشد سرمایه گذاری شما زیان ده بوده و اگر میزان بازدهی سرمایه گذاری شما بیشتر از نرخ تورم سالیانه باشد شما از خطر تورم و کاهش ارزش سرمایه و دارایی خود در امان مانده اید و سود نسبتا خوبی نیز کسب کرده اید.
ریسک نقدشوندگی (Liquidity Risk)
یعنی سرمایه گذاری شما طوری باشد که در صورت نیاز در سریعترین زمان ممکن بتوانید سرمایه خود را تبدیل به پول نقد بکنید. نقد شوندگی خوب یکی از ویژگی های مهم بازار سرمایه است زیر این نقد شوندگی در بازارهای دیگر مثل مسکن کمتر میباشد و ممکن است مدت زیادی زمان نیاز باشد تا سرمایه ملکی شما تبدیل به وجه نقد شود.
ریسک نرخ ارز (Currency Risk)
یکی از مسائلی که به صورت مستقیم بر سودآوری شرکت ها خصوصا شرکت های کامودیتی و صادراتی محور اثر میگذارد نرخ ارز می باشد. که تغییرات آن تاثیر مستقیم بر حرکت کلی بازار دارد و با کاهش نرخ ارز بازار بورس میتواند مدتی وارد رکود شود. بنابراین، نوسانات نرخ ارز به عنوان یکی از ریسکهای اصلی سرمایهگذاری، همواره مورد توجه بازار سرمایه و سهامداران است.
ریسک سیاسی (Political Risk)
بیانگر ثبات سیاسی یا عدم ثبات سیاسی بر رفتار اقتصاد و بازارهای یک کشور میباشد.
مفهوم ریسک در بازار سرمایه
در مفهوم مالی به احتمال اختلاف میان بازده مورد انتظار و بازده واقعی ریسک گفته میشود. این انحراف بازده میتواند مثبت یا منفی باشد، هر اندازه احتمال عدم موفقیت در سرمایهگذاری بیشتر باشد، در اصطلاح گفته میشود که ریسک سرمایهگذاری بیشتر خواهد بود. قانون اصلی در بحث سرمایهگذاری است مبنی بر اصل ریسک گریزی. طبق این اصل، سرمایه گذار همزمان که قصد سودهای خوب از بازارهای مالی را دارد به خاطر بحث عدم قطعیت و نداشتن اطلاعات از آنسوی اطلاعات در اخبار یک صنعت همیشه از ورود سرمایه در جایی که اطمینان کافی ندارد دوری میکند یا محتاطانه عمل می نماید.
طبقه بندی افراد از لحاظ ریسک پذیری
ریسک پذیر: این افراد در مقایسه با افراد ریسک گریز جسارت بیشتر در سرمایه گذاری دارند. این افراد بازدهی بیشتری از سرمایه گذاری خود انتظار دارند. و عمده آنها در بازارهای مالی و ارزهای دیجیتال یا فارکس فعال هستند.
ریسک گریز: این افراد دنبال سود کمتر در کنار ریسک کمتر میباشند. این افراد از اوراق با درامد ثابت و بازارهای زمین و مسکن استقبال بیشتری میکنند.
نتیجه گیری
در این مقاله با مفهوم ریسک آشنا شدیم. انواع مختلف ریسک را را بررسی کردیم و دانستیم که افراد از نظر پذیرش ریسک طبقه بندی های مختلفی دارند. مفهوم ریسک در مسائل مالی و سرمایه گذاری را بعنوان عاملی مهم برای ورود به هر بازاری میدانند. همیشه ریسک کردن خطرناک نیست بلکه ریسک در معنا و مفهوم کلی “نا مطمئن بودن” از آینده را نشان میدهد. ممکن است ما در کاری ریسک کنیم و با فرصت های شگفت انگیز و سود اوری رو به رو شویم که آینده مالی ما را متحول کند تنها کاری که باید بکنیم بالا بردن سطح دانش و تخصص برای اقدام در جهت ریسک های سودآور میباشد. از خداوند بزرگ براتون حال خوب و دنیایی پر از سود و برکت و آرامش طلب داریم.
تهیه شده در گروه اول بورس