دسترسی سریع
برای پیش خرید دانستن اینا حیاتیه!
پیش خرید خانه راهکار مناسبی برای خانهدار شدن افراد در آینده است. این راهکار دغدغههایی هم به همراه خود خواهد داشت. بعضی از افراد به امید اینکه روزی صاحبخانه شوند، دل را به دریا زده و این راهکار را میپذیرند. البته ناگفته نماند در تمام معاملات خرید و فروش، همیشه یک سری افراد سودجو وجود دارند و به فکر کلاهبرداری هستند. به همین خاطر است که دانستن قانونهای مربوط به این معاملات پراهمیت و ضروری میباشد. در این مقاله در مورد نکات و قوانین مهم در زمینه پیش خرید خانه صحبت خواهیم کرد.
نکات مهم در قوانین پیش خرید
خرید خانه به این شیوه مخصوصاً در شهرهای بزرگی مثل تهران افراد را تا حدی نگران میکند. قبل از هر کاری باید بدانید قرارداد پیش خرید نباید توسط مشاورین املاک نوشته شود. برای نوشتن قرارداد مخصوصاً در این نوع معامله، ضمانتهایی وجود دارد که باید انجام شوند. در اصل فروشنده باید به دفتر اسناد رسمی برای عقد قرارداد مراجعه کند. نوشتن قرارداد پیش فروش در مشاور املاک جرم است و کسی که این کار را انجام میدهد مجرم است. بعضی از قوانین مهم در این زمینه را در ادامه مقاله توضیح خواهیم داد. در قرارداد باید موارد زیادی ثبت شوند که عبارتند از:
۱– مشخصات فردی فروشنده و خریدار.
۲– مشخصات ثبتی ساختمان و آدرس دقیق آن.
۳– مشخصاتی مانند: مساحت، طبقه، تعداد اتاق، پارکینگ، انباری و … .
۴– مشخصات فنی ساختمان مثل کاربری، موقعیت، نمای ساختمان، نوع مصالح و… .
۵– چگونگی قسط بندی و نحوه پرداخت آنها.
۶– شماره قبضهای قسطهای خانه.
۷– زمان تنظیم سند و تحویل خانه.
۸– نکاتی شامل خسارت، فسخ کردن قرارداد، تغییرات قیمت با گذشت زمان و… .
۹– تعهدی که فروشنده به مراجع قانونی دارد.
۱۰– معرفی و ثبت مشخصات داوران.
نکته ۱: کسی که ملکی را پیش فروش میکند در برابر رعایت قوانین مسئول است. مثلاً اگر فرد فروشنده ضوابط را رعایت نکند و برای ملک خسارت یا جریمهای در نظر بگیرند، او مسئول پرداخت خسارت است. معمولاً بیمه این خسارت را پرداخت میکند، اما اگر مبلغ خسارت زیاد باشد باید مابقی را از جیب خود بپردازد.
نکته ۲: در معامله پیش خرید موقع پرداخت قسط معمولاً ده درصد مبلغ را برای آخرین مرحله یعنی سند زدن میگذارند. اگر خریدار تمام اقساط را پرداخت کند، ملک به نام او میشود حتی اگر فروشنده به دفتر ثبت اسناد مراجعه نکند. اما اگر خریدار نتواند قسطها را پرداخت نماید، فروشنده باید به دفتری که قراداد در آن نوشتهاند اطلاع دهد. اگر بعد از مدتی حداکثر یک ماه مبلغ را نتواند پرداخت کند، فروشنده میتواند قرارداد را فسخ کند.
جریمه تخطی از قوانین پیش خرید
جریمه رعایت نکردن بعضی از قوانین پیش خرید خانه را در این قسمت از مقاله بیان میکنیم.
۱– تأخیر در موعد تحویل خانه:
اگر فروشنده نتواند سر موعد مقرر خانه را تحویل دهد، جریمه خواهد شد و باید پرداخت نماید.
۲– تأخیر در آماده سازی سند رسمی:
اگر فروشنده در موعد مقرر نتواند سند رسمی را آماده کند، باید بابت هر روز دیرکرد یک هزارم مبلغ مربوط به قرارداد را بپردازد.
۳– تفاوت در مساحت بنا:
اگر مساحت بیان شده برای بنا با مساحت واقعی ۵ درصد یا کمتر تفاوت داشته باشد قرارداد فسخ نمیشود، اما اگر بیشتر از ۵ درصد تفاوت داشت خریدار توانایی فسخ معامله را دارد.
۴– پرداخت خسارت:
خسارتی که به خاطر فسخ قرارداد پرداخت میشود توسط کارشناس تعیین میگردد. کارشناس از طرف مراجع قضایی انتخاب میشود.
کلام آخر
قوانینی که در این مقاله بیان کردیم باعث کاهش ریسک معامله پیش خرید میشود. قراردادی که بسته میشود، شرایط را برای خریدار و فروشنده به صورت تضمینی آماده میکند. قوانین به صورت عادلانه تعیین شدهاند، یعنی هم حقوق خریدار و هم حقوق فروشنده در آنها مد نظر قرار گرفتهاند. مثلاً این قانون که اگر خریدار قسط ندهد فروشنده حق فسخ قرارداد را دارد، با توجه به حقوق فروشنده تعیین شده است. از طرفی اگر خریدار قسطها را پرداخت کند و فروشنده حاضر نباشد ملک را به نام او کند، دفترخانه این کار را انجام میدهد. با استفاده از این قوانین با خیال راحت میتوانید به انجام معاملات اینچنینی بپردازید. حتماً همیشه قبل از انجام هر معاملهای در مورد آن تحقیق و بررسی کنید، مثلاً درباره سابقه پیمانکار هر پروژه مد نظر خود تحقیق نمایید.
منبع: اول بورس