دسترسی سریع
بررسی وضعیت اقتصادی کشور
بعد از اتمام جنگ بین ایران و عراق وضعیت اقتصادی کشور به شکلی نا متعادل درآمد. اقتصاد دان ها معتقدند که فرصت های اقتصادی به صورت مساوی برای مردم وجود ندارند، جوانان و قشرهای ضعیف در واقع فلج اقتصادی شده اند. به خاطر اقتصاد ناکارآمد و کمبود انواع سرمایه گذاری خارجی و داخلی، این کشور دچار افزایش تورم متوالی شده است. البته با توجه به یک عامل نمیتوان وضعیت یک کشور را از لحاظ اقتصادی مورد بررسی قرار داد. در ادامه به بررسی پارامترهای تاثیر گذار در اوضاع اقتصادی کشور خواهیم پرداخت.
پارامترهای تاثیر گذار در وضعیت اقتصادی کشور
با توجه به شاخصه های اقتصادی میتوان وضعیت اقتصادی کشور را بررسی کرد. این پارامتر ها هر کدام قسمتی از اقتصاد کشور را نشان می دهند که میتوان با تجزیه و تحلیل همه آنها در کنار هم، به یک نتیجه واقعی از اوضاع اقتصادی کشور رسید.
پارامترهای تاثیر گذار در چگونگی اوضاع اقتصادی کشور، عبارتند از:
۱– تولید ناخالص داخلی
۲– تولید ناخالص داخلی سرانه
۳– رشد تولید ناخالص داخلی یا همان تولید ناخالص داخلی بر اساس برابر بودن قدرت خرید
۴– شاخصه نرخ تورم
۵– درصد بیکاری
تأثیر شاخصه تولید ناخالص داخلی در وضعیت اقتصادی کشور
تولید ناخالص داخلی اساسی ترین متغیری می باشد که برای تجزیه و تحلیل، بررسی و ارزیابی وضعیت اقتصادی کشور مورد استفاده قرار می گیرد. تولید ناخالص داخلی در ایران با تمام ارزش ریالی مواد نهایی تولیدی به وسیله واحدهای اقتصادی مقیم کشور در مدت زمانی مشخص برابر می باشد. با تحلیل تولید ناخالص داخلی می توان به چگونگی تغییر در استانداردهای زندگی به خاطر اوضاع اقتصادی کشور رسید. در واقع کاربردی ترین شاخصه مد نظر اقتصاد دان ها برای تعیین میزان رفاه جامعه و مقایسه آن جامعه با دیگر جوامع، تولید ناخالص داخلی می باشد. تولید ناخالص داخلی همان ارزش پولی کالا ها و خدماتی است، که در کشور در طول زمان مشخصی تولید شده اند.
تأثیر شاخصه تولید ناخالص داخلی سرانه
شاخصه تولید ناخالص داخلی سرانه تاثیر بسزایی در تعیین وضعیت اقتصادی کشور دارد. سرانه تولید ناخالص داخلی با تقسیم کردن تولید ناخالص داخلی بر جمعیت کشور محاسبه می شود. این شاخصه به عنوان معیاری جهت تعیین نمودن توان مالی ملت یک کشور به کار گرفته می شود. سرانه تولید ناخالص داخلی برای مقایسه کردن سطح استاندارد زندگی مردم در هر کشور با کشورهای دیگر استفاده میشود. این شاخص نوعی معیار جهت تعیین میزان توسعه یافتگی یک کشور میباشد. ایران از بین ۲۱۳ کشور که بانک جهانی مورد بررسی قرار داد، در جایگاه ۱۵۶ قرار گرفته است.
تأثیر شاخصه تولید ناخالص داخلی بر اساس برابر بودن قدرت خرید
تولید ناخالص داخلی بر اساس برابر بودن قدرت خرید، بعد از جنگ ایران و عراق که وضعیت اقتصادی کشور متعادل نبود خیلی پایین بود. اما امروزه بر اساس این شاخصه ایران در رتبه ۲۲ بین اقتصادهای بزرگ جهان قرار دارد. برای داشتن رشد در تولید ناخالص داخلی باید نیروی کار و ظرفیت تولید افزایش پیدا کند. همچنین سرمایهگذاری و بهره وری هم بالا رود، تا رشد حاصل شود.
تأثیر شاخصه نرخ تورم در وضعیت اقتصادی کشور
نرخ تورم از عوامل پر تأثیر در تغییر وضعیت اقتصادی کشور و ضعیف کردن آن می باشد. تورم یعنی افزایش پیدا کردن غیر معمول سطح عمومی قیمت ها. از تورم تعاریف زیادی شده است که نکته مشترک همه آنها، داشتن روند افزایش در قیمت ها به صورت فزآینده و نامتناسب می باشد. نرخ تورم با تغییر یک شاخص قیمت برابر می باشد. وظیفه بررسی روزانه و کنترل پارامترهای ایجاد کننده تورم بر عهده بانک مرکزی و وزارت اقتصاد است. با مشاهده تورم و بالا رفتن متوالی آن باید است انرژی های جدید و مطلوب به کار برد.
تاثیرات درصد بالای بیکاری در وضعیت اقتصادی کشور
برای پیدا کردن علت ضعیف شدن وضعیت اقتصادی کشور نباید فقط به یک یا دو عامل توجه کرد. بیکاری هم به عنوان یکی از عوامل مهم در اقتصاد کشور نقش دارد. نزدیک به ۳۰ درصد از افرادی که به دنبال کار هستند، بیکار مانده اند. برای رفع بیکاری باید ظرفیت اشتغال آفرینی کشور بالا رود، اما تا به حال روز به روز به تعداد بیکاران و بالا رفتن درصد بیکاری افزوده شده است. بیکاری علاوه بر تاثیری که خود بر اقتصاد هر کشور میگذارد، بر رشد تولید ناخالص داخلی هم بخاطر پایین آمدن ظرفیت تولید اثر گذار است. در واقع درصد بیکاری روی هر چهار عامل دیگر تأثیر گذار بر اقتصاد کشور هم تأثیر میگذارد.
کلام آخر
اقتصاد کشور تا زمانی که این پنج عامل مهم در اقتصاد را تحت کنترل در نیاورد و آنها را به حالت متعادل نرساند، همیشه رو به ضعف خواهد بود. باید با ایجاد فرصت های کاری ، به کار بردن استراتژی های مطلوب و تقسیم متعادل ثروت در بین مردم به کاهش و رفع مشکلات اقتصادی کشور کمک کرد.
منبع : سایت اول بورس