دسترسی سریع
در مقالات قبلی در مورد ضررهای مالی صحبت کردیم. در این مقاله به بررسی مهمترین ابزارهای مالی در بازار بورس میپردازیم. که این ابزارها خود به دو دسته بزرگ تقسیم میشوند.
ابزارهای درآمد ثابت
ابزارهای درامد متغیر
که شما میتوانید به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در این ابزارهای مالی سرمایه گذاری کنید. روش مستقیم یعنی خود فرد شخصا اقدام به سرمایه گذاری یا خرید و فروش بکند و روش غیر مستقیم یعنی فرد به واسطه ی شرکت ها یا اشخاص سبد گردان یا صندوق ها و نهادهای مالی اقدام به سرمایه گذاری بکند.
ابزارهای مالی در امد متغیر
1. سهام و حق تقدم
که شما به راحتی با دریافت کد معاملاتی در بازار بورس میتوانید به خرید و فروش آنها بپردازید.
2. ابزارهای مشتقه
شامل قراردادهای آتی و معاملات آپشن و قراردادهای اختیار معامله که نیاز به آموزش مجزا دارد.
3. صندوق های سهامی
معمولا صندوق های سهامی توسط تیم متخصص از افراد شرکت های سبدگردانی مدیریت میشوند. و روش سرمایه گذاری به این صورت است که ما به سایت صندوق یا دفتر صندوق مراجعه کرده و اقدام به خرید یونیت یا واحدهای آن صندوق میکنیم. و صندوق با سرمایه ما که به صورت واحدهای مختص به آن صندوق است اقدام به خرید و فروش سهام میکند و ما در سود و زیان این معاملات با صندوق شریک میشویم و این شامل همه افرادی است که در صندوق حضور دارند. صندوق های سهامی فقط کارمزد ثابت حدود 2 درصد سالانه دارند. (شرکت های سبد گردانی علاوه بر کارمزد ثابت کارمزد متغیر نیز دارند)
در سایت fipiran.ir اطلاعات خوبی از صندوق های سهامی و عملکرد آنها آورده شده است.(به صورت ماهانه 3 ماهه 6 ماهه و سالانه) و برای انتخاب بهترین صندوق ها میتوانید به این سایت مراجعه کنید. پیشنهاد ما برای سرمایه گذاری امن این است که صندوق هایی رو انتخاب کنید که بازده های معقول داشته باشند نه خیلی زیاد نه خیلی کم. حالا چرا؟ چون این صندوق های که سود بالایی دادن پر ریسک هستن و در شرایط افت بازار ممکنه با سرعت و شدت زیادی سرمایه شما افت بکنه داخل این صندوقها ولی صندوق هایی که با شاخص کل تقریبا حرکت میکنند معمولا در شرایط نزولی افت کمتری نسبت به صندوق های پر ریسک دارند. نکته مهم دیگر در رابطه با صندوق هایی که قصد سرمایه گذاری در ان ها را دارید NAV است. هر صندوق دو نوع NAV دارد. NAV صدور و NAV ابطال
زمانیکه واحدهای صندوق را جهت سرمایه گذاری میخرید یونیتها یا واحدها بر اساس NAV صدور با شما محاسبه میگردد و زمانیکه قصد ابطال واحدهای سرمایه گذاری خود را داشته باشید واحدهای شما بر اساس NAV ابطال قیمتشان محاسبه میگردد. که NAV ابطال قیمتش اندکی از NAV صدور پایینتر است که بخاطر کارمزد صندوق است . مبلغ NAV ها روزانه یا دو روز یکبار توسط صندوق ها به روز رسانی میشوند و در سایت صندوق قرار میگیرد.
نکته مهم دیگر که هست اینه که برخی صندوق ها ضامن نقدشوندگی دارند و برخی ندارند. معمولا صندوق هایی که ضامن نقدشوندگی دارند این مزیتشون باعث میشه در شرایط بد و نزولی بازار (صف فروش) هم پول شما مدت زیادی برای نقد شدن نزد صندوق نماند و در همون بازه زمانی معمول صندوق ها که بین 3 تا 7 روز است سرمایه شما توسط ضامن نقدشوندگی صندوق نقد شود.
4. صندوق های ETF
این صندوق ها هم در اصل همان صندوق های سهامی که در بالا گفتیم میباشند با این تفاوت که واحد های آنها قابل معامله در بازار بورس میباشد و برای سرمایه گذاری نیاز نیست به دفتر یا سایت صندوق مراجعه کنید. و مزیت دیگری که دارد نقدشوندگی سریعتری نسبت به صندوق های سهامی که قبلا اشاره شد دارند و مانند سهم در لحظه قابلیت نقد شوندگی را دارند.
نکته دیگر در این صندوق های ETF اینه که ما صندوق های ETF که در طلا سرمایه گذاری میکنند نیز داریم. در حال حاضر در بازار بورس اوراق بهادار تهران چهار مدل صندوق سرمایهگذاری مبتنی بر طلا فعالیت میکنند. صندوق سرمایه گذاری پشتوانه طلای لوتوس پارسیان با نماد “طلا”، صندوق سرمایه گذاری مبتنی بر سکه طلای کیان با نماد “گوهر”، صندوق سرمایه گذاری طلای زرافشان امید ایرانیان با نماد “زر” و صندوق سرمایه گذاری مبتنی بر سکه طلای مفید با نماد “عیار” از جمله صندوقهای مبتنی بر طلا هستند که در بازار سرمایه معامله میشوند.
دیگر امکانات سایت fipiran.ir
1) افزودن ضریب الفا و بتا به فهرست صندوقها
2) گراف وابستگی صندوقهای سرمایهگذاری
3) افزودن فیلترهای جدید به فهرست و نقشه صندوقها
4) افزودن اقلام اطلاعاتی جدید به پروفایل صندوق
5) افزودن نمودار دارندگان واحدهای ممتاز به پروفایل صندوق
6) اعلان رویدادهای صندوق به سرمایهگذار
7) ابطال واحدهای سرمایهگذاری با روش FIFO
8) پروفایل اطلاعات سرمایهگذار
9) گزارش اکسل تاریخچه قیمت صدور و ابطال صندوق
10) امکان دریافت راهنمای سامانه
11) بهبود تجربه کاربری فهرست صندوقها و پروفایل صندوق
12) بهبود تجربه کاربری بخشهای مختلف سامانه
ابزارهای مالی در امد ثابت
در این ابزارها دیگر سرمایه گذاران انتظار سود زیاد مانند ابزارهای درامد متغیر ندارند. و به زبان ساده زیاد اهل ریسک نیستند و در ازای کمترین ریسک سودی مطمئن به دست می اورند. در حقیقت این ابزارها مخصوصه سرمایه هایی هست که نمیخوان وارد ریسک شوند.
این ابزارهای به انواع زیر تقسیم میشوند:
-
اوراق تامین مالی
مانند اوراق مشارکت ارگان های مختلف دولتی و شهرداری ها، اوراق مرابحه و اوراق اجاره
برای دیدن این اوراق و میزان بازدهی سالانه آنها میتوانید به سایت فرابورس ایران مراجعه کرده وارد قسمت محاسبه بازده اوراق شده و لیست این اوراق را از این قسمت مشاهده میکنیم( در مورد قسمت YTM هم بدانید که این قسمت بازده مرکب سالانه اون اوراق مورد نظر است)
در این اوراق از دو محل شما سود میکنید. یک بازدهی از افزایش قیمت اوراق میگیرین و یه بازدهیم از سودی که طی مدت انتشار اوراق به آنها تعلق میگیرد شامل شما میشود.
2. اوراق اسناد خزانه اسلامی
این اوراق از جنس اوراق قرضه هستند با نماد اخزا قابل شناسایی هستند.این اوراق به شما سود پرداخت نمیکنند و سودی که به شما میدهند به این صورت است که مثلا در تاریخ تقسیم اوراق شما هر اوراق را به قیمت مثلا 70 هزار تومان میخرید و در زمان سر رسید این اوراق، دولت هر ورق از اوراق شما را به قیمت 100 هزار تومان میخرد. این اوراق کم ریسکترین و در عین حال نقدشوندهترین نوع اوراق میباشند و عملا بدون ریسک هستند و جز بدهی های اولویت دار دولت میباشند.و مانند سهام قابل خرید و فروش در بازار بورس میباشند.
3. صندوق های درآمد ثابت
مانند صندوق های سهامی است با این تفاوت که سرمایه شما را تنها در ابزارهای درآمد ثابت هزینه میکنند و ریسک صندوق های سهامی را ندارند. البته درصد کمی از مجموع دارایی های خود را در سهام سرمایه گذاری میکنند که میتواند جذابیت این صندوق ها را بالا ببرد و در کل گزینه های خوبی برای سرمایه گذاری هستند. این صندوق ها مانند صندوق های سهامی، ETF نیز دارند. یعنی صندوقهای درآمد ثابت که مانند سهم در بازار بورس قابل معامله میباشند. مانند صندوق دارا، افرا
و نکته دیگر اینکه صندوق های ETF درامد ثابت هم سود پرداختی دارند تعدادیشون و هم بدون سود پرداختی هستند که در این حالت سودی که به شما میدهند عملا در دل خود قیمت هر سهم صندوق هستش و از افزایش قیمت هر سهم صندوق سود شما محاسبه میشود.
منبع: سایت اول بورس