عوامل تعیین کننده نرخ دلارداخلی

تعیین نرخ دلار داخلی

در این مقاله به بررسی وضعیت دلار در داخل کشور می‌پردازیم.

قیمت دلار در داخل کشور از عوامل زیادی تاثیر می‌پذیرد. که همین عامل روی وضعیت اقتصادی و قیمت کالاهای مصرفی و سرمایه گذاری از جمله طلا نیز تاثیر گذار است. البته در نظر داشته باشید بجز عوامل مهم داخل کشور‌، رشد قیمت جهانی دلار جهانی و سیاست‌های فدرال رزرو نیز جزء مهمترین فاکتورهای خارجی تاثیر گذار بر قیمت دلار ایران می‌باشند.

 

 

عوامل اصلی تاثیر گذار بر نرخ قیمتی دلار در کشور

۱.  سیاست ها و تصمیمات بانک مرکزی برای بازار

بانک مرکزی کشور از طریق صرافی ملی ایران می‌تواند با کارهایی همچون ارز پاشی یا عدم تزریق به موقع ارز به بازار موجب بالا ایجاد نوسانات در کلیه بازارها شود. همچنین بانک مرکزی می‌تواند برای دلار کف قیمتی تعیین کند به این صورت که بگوید که خریدار دلار در قیمت مثلا ۲۵ هزار تومان است. در این حالت می‌توان گفت بانک مرکزی برای دلار کف قیمتی تعیین کرده یعنی دلار از این قیمت ۲۵ هزار تومان پایین‌تر نمی‌رود.

 

۲.  حجم نقدینگی

وقتی رشد نقدینگی بره بالا در کشور بخشی از این پول وارد بازار ارز و ایجاد التهاب در بازار می‌شود. و اگر این روند کنترل نشود، موجب افزایش قیمت دلار و به طبع افزایش قیمت سایر کالاها می شود.

 

 

وضعیت دلار

۳. رشد اقتصادی

رشد اقتصادی منفی باعث افزایش نرخ دلار می‌شود. عدم تامین منابع مالی در دولت موجب استقراض دولت از بانک مرکزی و استفاده از پول های بدون پشتوانه می‌شود. که در نهایت موجب رشد اقتصادی منفی در کشور می‌شود. در این حالت وضعیت تولید کالاها و سطح درآمد نیز در کشور کاهش می‌یابد. که در نهایت موجب کاهش مقدار رشد تولید ناخالص داخلی کشور (GDP) می شود.

مطالب مهم دیگر
گزارش هیئت مدیره چیست؟ و چه کاربردی دارد؟

در سمتی دیگر رشد اقتصادی مثبت باعث تقویت کسب و کارها و خدمات شده و موجب کاهش نرخ ارز در کشور می‌شود.

 

رشد اقتصادی

۴. انتظارات تورمی

طبق قانون باید هر ساله به مقدار اختلاف میزان تورم داخلی و خارجی به قیمت دلار اضافه بشود.
مثلا اگر تورم سالانه کشور رو ۳۰ درصد در نظر بگیریم و عدد تورم را منهای تورم خارجی بکنیم. که فرض می‌کنیم ۳ درصد باشد در سال بعد باید ۲۷ درصد به قیمت دلار اضافه شود. همچنین افزایش یا کاهش انتظارات تورمی رو با رصد سپرده‌های دیداری یا پول‌های داغ می‌تونیم متوجه بشیم.

 

۵. سود بانکی و قدرت واحد پول داخلی

هر چه نرخ سود بانکی بره بالا‌تر مجاب می‌کند افراد رو سمت سپرده های بلند (سپرده های غیردیداری) برای کسب حداکثر بازدهی مطمئن بروند. و این مورد باعث کاهش قیمت ارز و کم شدن التهابات بازار ارز می‌شود که در نتیجه آن قیمت کالا و خدمات نیز ثبات می‌گیرد و امکان رکود و کم شدن خرید در دیگر بازارها نیز بالا می رود.

 

۶. سیاست های اقتصادی نرخ بهره دلار در سطح بین الملل

میزان تغییرات نرخ دلار در آمریکا در سطح جهان و طبعا داخل کشور اثر مستقیم روی قیمت دلار می‌گذارد.

 

۷. وضعیت تراز تجاری (میزان تناسب واردات و صادرات کالا در کشور)

این مورد به وضعیت صادرات و واردات کشور بستگی دارد. اگر میزان صادرات کشور از واردات بیشتر باشد می‌گوییم تراز تجاری کشور مثبت است. اگر میزان واردات کشور از صادرات بیشتر باشد می‌گوییم تراز تجاری کشور منفی است.

 

۸. قیمت حواله درهم امارت

نرخ دلار ازاد در داخل کشور همواره متاثر از روابط سیاسی ایران و امارات متحده عربی است. بالا و پایین رفتن نرخ درهم امارات تاثیر مستقیم بر قیمت نهایی دلار ایران می‌گذارد.

درهم امارات

 

منبع: اول بورس

2 دیدگاه برای “عوامل تعیین کننده نرخ دلارداخلی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *